BCMB Vindplek Cliëntondersteuners BCMB Werk gezocht

Janine Budding en Jan de Leeuw: “Je doet wat je zegt en je zegt wat je doet. Dat is ons motto.”

Janine Budding en Jan de Leeuw, beiden 56 en onafhankelijk cliëntondersteuner. Zowel Janine als Jan werken als zelfstandig cliëntondersteuner en parttime als onderaannemer bij CliëntondersteuningPLUS. Janine is ook mantelzorgmakelaar, sociaal juridisch dienstverlener en voorzitter bij Stichting MedEasy, een stichting die mensen helpt met vragen over zorg en zorgwetten. Ook Jan is actief bij deze stichting en is mede-eigenaar van een sport- en outdoorwinkel. 

Ze kennen elkaar 19 jaar en de combinatie van Janine’s bevlogenheid voor het vak van cliëntondersteuner en Jan’s interesse in mensen leidde ertoe dat Jan in de corona-periode de opleiding tot onafhankelijk clientondersteuner bij de BCMB volgde. Janine is sinds 2020 cliëntondersteuner en ze bespreken nu regelmatig casussen aan de keukentafel.

Carrière 

Janine heeft een lange carrière binnen het brede zorgdomein, waarin ze verschillende dingen heeft gedaan. “Ik ben opgeleid als fysiotherapeut, heb tien jaar in de medisch farmaceutische industrie gewerkt en toen ik  minder met marketing en sales wilde doen, ben ik afgestudeerd op de fusie van het Amphia Ziekenhuis.” Ze vindt zorgen aan het bed nog steeds fijn, maar liever niet de hele dag. Daarom is  meer ‘managementachtige’ taken gaan oppakken. Door een ongeluk dat (tijdelijk) beperkingen met zich meebracht, heeft ze vervolgens haar werkzaamheden succesvol aan- en toegepast in het sociaal domein en de wet langdurige zorg, als cliëntondersteuner, mantelzorgmakelaar en sociaal juridisch dienstverlener.

Jan: “Ik ben mensen graag ter wille. Dit is de rode draad in in mijn werkzaamheden. In het bedrijf van mijn vader, dat ik later heb overgenomen, heb ik met allerlei soorten mensen te maken. Daarbij is Oss een van de grootste gemeenten van Nederland (in oppervlakte) en dat brengt ook veel variëteit met zich mee. Voor mij zijn alle mensen gelijk, zo behandel ik ze ook en dat maakt dat ik makkelijk contact maak en snel een vertrouwensband opbouw. Mijn zakelijke achtergrond helpt mee om mensen ook duidelijk te maken dat de bomen niet altijd tot in de hemel groeien. Je wil helpen, maar het moet wel doelmatig zijn.”

 

Complementair

Janine: “Ik doe veel complexe casussen. Veel zaken met progressieve ziektes als ALS, Duchenne, MS, beademingszorg. En ook veel GGZ (geestelijke gezondheidszorg) en VG (verstandelijk gehandicapt). Hier komt vaak meerzorg om de hoek en dat moet je goed onderbouwen. Bij een aanvraag voor veel meerzorg moet je bij wijze van spreken iedere extra wind die boven gebruikelijk is, onderbouwen. Ik hou van puzzelen en Jan is goed met overzichten maken. Hij zorgt voor structuur, de opbouw en overzichtelijkheid.”

Janine: "Ik hou van puzzelen en Jan is goed met overzichten maken."

Jan: “Janine is ook meer de bulldozer. Heel direct, zet haar tanden erin, laat niet meer los en als het moet, gaat ze eroverheen als dit in het belang van de cliënt is. Ik ben rustiger en goed in situaties waar kortere lontjes aanwezig zijn en bij casussen waar huiselijk geweld voorkomt.”

Janine: “Je doet wat je zegt en je zegt wat je doet, zeker bij mensen met een verstandelijke beperking helpt dit. Respect hebben voor elkaar vind ik heel belangrijk; ik heb niet meer of minder respect voor mijn cliënten dan voor de minister-president.

Jan: “Als iemand staat te bedelen en ik geef wat geld, vraag ik ook naar iemands naam. We zijn allemaal mensen.”

Casus uitgelicht

Loes, een vrouw van pensioengerechtigde leeftijd, was geopereerd waarbij beide benen zijn geamputeerd. Na het ziekenhuis is zij naar een verpleeghuis gegaan. Haar man en zij zelf wilden graag dat ze weer thuis ging wonen. In tegenstelling tot de revalidatiearts, vond de huisarts dat dit niet kon. Mevrouw ging onder protest van de huisarts toch naar huis. Janine heeft via een PGB (persoonsgebonden budget) en de Regeling Extra Kosten Thuis de zorg rondom de cliënt geregeld, waaronder de inzet van een zorg au-pair. 

"We kregen met kerst een foto met een stralende Loes zonder sonde!” 

Na een aantal weken liet bij mevrouw de sonde voor de voeding los. Een calamiteit die het thuiszorgteam aangreep om te klagen dat de zorgdruk te hoog was. Janine heeft na dit voorval een andere thuiszorgorganisatie geregeld en mede dankzij hun ondersteuning en aanpak kan mevrouw weer voedsel zonder sonde tot zich nemen. 

“Ik vroeg me wel af waar de weerstand van de huisarts om mevrouw thuis te laten wonen, vandaan kwam,” vertelt Janine. “Mevrouw herstelde goed, de zorg was onder controle en er was duidelijk progressie in haar herstel. Na veel gesprekken bleek dat de huisarts zelf onder grote druk stond door het aantal patiënten in haar praktijk en ze angst had dat er nog een grotere zorgvraag zou ontstaan als mevrouw weer thuis woonde. De arts heeft uiteindelijk erkend dat het toch een goede beslissing is geweest om Loes naar huis te laten gaan. We kregen met kerst een foto met een stralende Loes zonder sonde!” 

Mensen enthousiasmeren voor het vak 

Janine is ambassadeur bij BCMB. “Wat ik graag zou zien, is domeinoverstijgende cliëntondersteuning bij gemeenten. Een geregistreerd onafhankelijk cliëntondersteuner voor de lastigere aanvragen die  de Wmo en Wlz overstijgen. Stichting MEE doet dit al op verschillende plekken. Namens BCMB zou ik graag  een rol spelen in deze domeinoverstijgende en complexe zorgvragen.”

Het interview met Janine en Jan kun je hier als pdf lezen.