De Vakdag 2019 op 25 juni te Ede was een groot succes!


Ondanks de hoge temperaturen waren toch 145 leden van BCMB aanwezig om inspiratie op te doen voor de zomer. Het bestuur voelt zich enorm gestimuleerd door de open en constructieve uitwisseling met haar leden in de ALV. En de deelnemers hebben naar wij hopen veel nieuwe inspiratie opgedaan. Ook de sprekers waren zeer positief over hun publiek, over jullie dus. Een fijn compliment! 

Lees verder voor een impressieverslag en links naar de presentaties.

Vakdag 2019

Impressieverslag Vakdag 2019 door Marjo Peppelaar
Gevarieerd programma op de heetste 25 juni ooit.


Voor de uitgebreide versie met o.a. veel interessante info over de beide plenaire lezingen klik hier
Wil je direct naar alle presentaties? Klik dan hier.
De Vakdag 2019 van de BCMB is al bij de start memorabel: deze dinsdag is de heetste 25 juni ooit gemeten. Ondanks de tropische omstandigheden zijn  ongeveer 150 cliëntondersteuners uit het hele land naar de Christelijke Hogeschool in Ede gekomen. Om bij te praten en ervaringen te delen, maar ook voor een breed en gevarieerd programma met keuze uit  zo’n 15 lezingen en workshops. Van filosoof Paul Smit die Guns & Roses zingt tot een doorwrochte verhandeling van wetenschapper Marcel Spierts over de positie van de cliëntondersteuner, autonoom of speelbal? : het komt allemaal voorbij. Maar als je het programma goed bestudeert, komt er toch een algemeen dagthema bovendrijven, dat op allerlei manieren aan de orde komt: positionering in de samenwerking.

Hoe werkt ons brein in samenwerkingsrelaties?
Door Paul Smit: filosoof, cabaretier en spreker
Is het een lezing of een conference? Filosoof Paul Smit is de meeste gevraagde spreker van Nederland en een expert op het gebied van beïnvloeding en verandering. Als geen ander kan hij complexe zaken op een begrijpelijke en vooral ook humoristische  manier voor het voetlicht brengen.Dat was een sprankelend begin van deze Vakdag!

Na een gezellige lunch met infomarkt en verkoeling onder de bomen volgt de key-note lezing van Marcel Spierts.:
Autonoom of maatschappelijke speelbal? De positie van cliëntondersteuner in een veranderend sociaal domein .
Hij biedt een compleet overzicht van de recente ontwikkelingen in het vak en de kansen die er nu liggen om de positie van het vak van de cliëntondersteuner te versterken. Nu is het moment! Dat biedt stof tot nadenken en maakt ons trots op ons vak.
Klik  hier voor zijn presentatie

Na deze lezing kunnen de deelnemers kiezen uit een groot aantal kleinere workshops en lezingen, soms heel specifiek en vakgericht, bijvoorbeeld: samenwerken bij zorgmijders in complexe situaties. Maar soms ook heel breed inzetbaar: zoals met kennis samenwerking versterken.

Onze verslaggever Marjo Peppelaar bezocht workshop 1 en lezing B. Lees haar indrukken in samenvatting. Voor de volledige versie klik hier
Kijk voor alle andere presentaties hier

Workshop 1: Ambassadeur  zijn voor je vak, hoe doe je dat?
Door: David Wijnperle en Willem-Jan de Gast, trainers


Eigenlijk zijn alle cliëntondersteuners al ambassadeur voor hun vak. Maar de BCMB-Ambassadeur gaat nog een stapje verder om het vak uit te dragen. En richt zich niet alleen op de cliënt en diens sociale netwerk, maar breekt ook een lans voor het beroep op organisatieniveau en in de gemeenschap, bijvoorbeeld bij maatschappelijke partners.  Dat doet de ambassadeur vooral op lokaal niveau, terwijl de BCMB als beroepsvereniging vooral landelijk actief is.

De eerste ambassadeurs zijn al in opleiding, hopelijk volgen er meer. Ze krijgen een trainingsdag, een terugkomdag, maar ook individuele coaching  en toegang tot een leeromgeving waarin je van elkaar kunt leren en waar je een groot aantal instrumenten en materialen vindt.Lezing B: Invloed
Door: Christien Reichhardt, trainer en Irene van ’t Hoff, junior accountmanager, Bureau Zuidema, trainings- en adviesbureauIedereen wil invloed hebben, maar tegelijkertijd lijkt het een ongrijpbaar iets. Je hebt het, of je hebt het niet. Dat klopt niet, vertelt Christien Reichhardt van Bureau Zuidema aan de ongeveer 60 cliëntondersteuners die aanwezig zijn bij de interactieve workshop Invloed.
Zuidema onderscheidt vier stijlen van invloed uitoefenen, elk met hun eigen krachten en valkuilen. De uitdaging is om de juiste communicatiestijl toe te passen in de juiste situatie. Dat heet stijlflexibiliteit.
Wanneer je wilt kijken wat voor een invloedstijlen jij inzet, doe dan de invloedtest op: www.zuidema.nl/invloedtest. Wil je meer lezen over ons Invloedmodel®, kijk dan op www.zuidema.nl/het-invloedmodel.

Onze missie

Onze missie is cliëntondersteuners ondersteunen in het professionaliseren van het vak en het verbreden van hun kennis en ervaring.

Onze visie

Onze visie is dat een goede cliëntondersteuner de cliënt en zijn omgeving in hun kracht zet en waar mogelijk het netwerk van de cliënt benut. Cliëntondersteuners hebben kennis en ervaring op het gebied van leven met een beperking.